Sunday, October 19, 2008

Almaspite

illetve apple pie, mert az volt. Es mivel ez nem gasztroblog (sot, a fogyokura volt a nyitas egyik apropoja talan :P), ezert kep nincs, pedig csinos is volt, de meg inkabb isteni finom. Mindig van most itthon bramley alma, zold, nagy, jo viaszos a heja (lehamozom, megy a malacoknak), nyersen ehetetlen (vagy csak sosem vagyunk eleg ehesek...), de fozve isteni. 4 jo nagyot meghamoztam, eleg kicsikre vagtam, citromle ra, 3 evokanal cukor es egy kiskanalnyi vegyes mezesfuszer de ha csak fahej van is erdemes megcsinalni. Ezt bele egy nem tul nagy csereptalba (a tortaformaim tul laposak, pedig ennek melyseg is kell), a tetejere meg felkesz vajasteszta ment vagy milyen, nem leveles az biztos (bar-bar talan azzal se lenne rossz) a neve az h shortcrust pastry. Az a fajta jo ra, ami zsiradek, liszt, ezmegaz es fel orat pihennie kell a hutoben. Es morzsalekos.
40 perc alatt sult csodara, kicsit kiforrott a suto aljaba (es igen, a pucolasa is alom) es mennyei volt. Pasiekat elzavartam a forro pite mellol fagyiert a tecsoba, legalabb levegon vannak egy kicsit, vegre a nap is sut es amugy forron ne egyek. Magaban sem volt rossz es ha igazan angolok lennenk akkor suru tejszinnel is ehettuk volna, de fagyival az igazi :).

A mai pontmennyiseget asszem szegyenteljes modon leptem at es talan a jegyezgetest is ujra kene kezdeni, meglatom a holnapi merlegelesnel. De megerte, megerte, annyira finom volt.

Leveskedveloknek pedig a kovetkezo recept tetszhet. Porehagyma (vagy mas bekesebb hagyma) aprova, vajon parolva, ra egy kis rozsakra szedett karfiol es 2-3 aprora kockazott krumpli. Enyhen fuszerezni, botmixerrel pempozni, bele tejfol (nem fogyoknak tejszin) es 10 deka erett cheddar.

Vacsorara kolbaszt terveztem sutni zellerpurevel (pasiknak a friss kenyerrel is), de lehet h ezt elnapolom... Bar meg csak 5 ora, meg megehezhetunk.

No comments: