Monday, September 15, 2008

Dolgos hetvege

all mogottunk. Szombaton reggel en tanitottam delig, pasi meg befejezte az osszes multheti elmaradasat, hala a total szelcsendnek, ami meghiusitotta a gyerek szorfozeset. Minden rosszban ugye, mert ezzel lehetove valt, h harmasban menjunk Chessingtonba. Pasi is kapott egy eves berletet, 25 perc az ut oda, kb 1 orara is megeri, alig van messzebb mint a regi nagykedvenc Godstonefarm, csak annal sokkal olcsobb, ha a harmadik alkalomtol szamoljuk ugye :).
A harmasban csesszingtonozas uj dimenziot adott a dolognak, a gyerek ropkodott a boldogsagtol, dadi igy, dadi ugy, en mindig egyedul ulhettem a 2 szemelyes kocsikban. Bevallom, nekem is szorakoztatobb volt egy felnott tarsasagat is elvezni, pokemon mint majdnem kizarolagos tarsalgasi tema hmmm.
Volt BK uzsonna is, aminek kesobb meglett a bojtje, gyerek nem volt ehes az esti sogornos vacsoran. Amit en megertek es tulkeppen jo, h onszabalyoz es nem akkor eszik, amikor van mit, hanem amikor ehes es ha nem ehes, akkor nem eszik, de ezt talan lehet nem kobunko modon is a kornyezet tudomasara hozni. Ez es egy sor egyeb incidens kesobb meglehetosen drasztikus donteseket indukalt vasarnap estere. A kaja isteni volt, sajtosfokhagymas szoszos csirkeragu levelesteszta alatt tepsiben sutve es bogyosgyumolcsos pavlova, en kedvencem, mindig keszit ha megyunk, bar ezzel a napi ponterteket szegyenteljes modon leptem tul.
Pasi meggyogyitotta a sogor virusfertozott szgepet, ami keso ejszakaba nyult, kozben mi teveztunk es a sogornovel nyaltuk egymast korbe. O most ert vegere a WW dietajanak, rengeteget fogyott, csinos es persze jobban erzi magat a boreben. Ideadta a mitingeken kapott dokumentaciot, meg a pontszamolos kalkulatort, amivel ugye barmikor ki lehet szamolni, mi mennyi. 11 korul indultunk haza, gyerek el is aludt a kocsiban, amire evek ota nem volt mar talan pelda. Erkezeskor azon tiprodtunk, h ha kinyitjuk az ajtajat, h az apja felcipelje (32kg), akkor vajon kiesik-e mint egy krumpliszsak, annyira az ajtora volt dolve :). De a dilemmat megoldotta, h felebredt, habogva elnezest kert, amiert elaludt (lam-lam ha szinte magankivul van, akkor van azert modora :P), majd sajat laban agybabujt.

A vasarnap a kertben telt el joreszt, rengeteget vegeztunk, betakaritottuk a zoldparadicsomot (pirosat egyet sem ebben a szezonban, ami keves megerett, azt megettek a csigak es/vagy megrohadt szaron), lett 4.5kg, keszul belole chutney, relish es lekvar a heten. Jovore meg paradicsomtermesztesi szeminarra iratkozom be valahova, kar h nincs kep a dzsungelrol, amive fejlodott, tuti az sem hasznalt a termesnek. Bar a haz koruli 3 nemdzsungeles novenyen sem erett meg semmi. Nemhiaba, az idei volt az elmult 6 ev legpocsekabb nyara, augusztusban tan a napot sem lattuk soha.
Betakaritottuk a szedret is, ami szilvas (bolti)-szedres crumble formajaban magasztosult fel, isteni volt. Pasi nyavogott, h o az oszibarackos edeset jobban szereti, hat igy jart, nekem nagyon bejott a savanykas kontraszt. A gyerek meg citromot visz uzsonnara is, nem kell magyaraznom.
Volt funyiras is, most pasi altal, most is 2 ora legalabb, pedig meg egy het sem telt el a multkori ota. Mondjuk most nez ki kb lenyirva.
Aztan felavattuk az egetot, ami egy horganyzott vas(acel?) hordo, labakon meg lukakkal az oldalan es teteje is van kemennyel. Ebben elegettunk egy jo adag nem komposztalhato gyomot, sajnos mar olyan regen allt kupacban, h az alja komposztalodni kezdett, tele husos gilisztakkal meg folyt is kicsit. H annak a maradekaval mi lesz, azt nem tudom, pasi szerint el kene vinnunk a szemetlerakoba, de h en azt egyik kocsiba sem rakom bele az tuti, gyalog meg messze van es nehez. Azt hiszem ott fog rothatni tovabb, egy ido utan csak eltunik valahogy. Vagy valami.
Egetoavatas siker volt, sokkal kisebb fustot gyartottunk, mint a 2 kerttel arrebb versenyzok. Volt kisebb lelkifurdalasom, egetni ugye kornyezetszennyezo, viszont nem avart egettunk, az komposztalodik, hanem folyondart. Pasi rendes volt nagyon, kezzel atgereblyezte, razogatta a tuzbedobalas elott az egeszet, ne maradjon benne allat.
Kozben a gyerek allandoan tendalodott befele, de nem engedtem, vegre sut a nap, legyen csak kint. Ketsegbeeseseben felkapott egy asot, megkerdezte h "jatszhatok asosat?" es asni kezdett. Jellemzo, h a fu kozepen kezdte volna, de atiranyitottuk alkalmasabb teruletekre.
Betakaritottam az egyik krumplihordot is, volt benne tan egy kilonyi, 4 nagyobb, 5 kozepes meg jo sok kicsi. Hallgatnom kellett volna exanyosra, miszerint meg kell varni h a noveny elpusztuljon, akkor megy a gumokba a sok josag a zoldjebol. Na meglatjuk, a masik kettot hagytam meg, a novenyek vegulis a csigakaron kivul nem mutatnak sok hajlandosagot a pusztulasra. Pasi szerint ha harminc evig hasznaljuk oket, biztosan be fog jonni a hordok ara :PPP
Kigyilkoltam a "szinte kizarolag level" pistiket is. En meg az eletben ilyet nem lattam, ez az a noveny, ami alapesetben 10 centinel nem no magasabbra es alig latszanak a levelei a sok viragtol. Na az enyemek iden nem. 60 centis, huvelyknyi szarakon ontottak a zoldet, ittott par kisujjnyi viraggal. Alternativ. Gyerek teljesen megrendult, szerinte gyonyoru szepek es fel akarta vinni a szobajaba (ahol meg a kaktuszt is en locsolom, kulonben kiszaradna...).
Talaltunk labatlangyikot, bekat is, a kert standard elolenyein kivul. Pentek reggel egy ragadozomadar (ornitologiai ismereteim illetve azok teljes hianya gatolja az azonositast) is meglatogatott minket, galamreggelijenek elfogyasztasa celjabol, errol kep is keszult, majd igen rendetlen modon otthagyva a kitepett tollakat, tavozott. Ahhoz kepest, h legvonalban 50 meterre van tolunk London kozig hatara, van itt valdlajf rendesen. :)

A hetvegi idill bilije akkor borult, amikor a zongoragyakorlasra kerult (volna) a sor. A kelletlen, szajhuzogatos, pocsek klimpir kiverte nalam a biztositekot. Heti 16 fontert abszolut nem kell, h nekem szivesseget tegyen egyetlen magzatom. Zongoraorak hatarozatlan idore felfuggesztve. Volt kisebb nyavogas, amikor a gyermek radobbent, h igy nem fog tudni vizsgazni marciusban (az egyetlen az osztalyban, akinek harmadik szintu vizsgaja lenne...), de felvilagositottam, h gyakorlas nelkul amugysem tudna. Abban az esetben vagyok hajlando a tovabbi finanszirozasra, ha jelet adja, h onkent es dalolva ul le skalazni, kottaolvasast es a darabokat gyakorolni. Ezek nelkul ugyanis nincs ertelme. Annak semmi, h kotta nelkul, emlekezetbol jatssza nemjol, amit megtanult. Iszonyuan sajnalom, szerintem tehetseget, ugyes, kar lenne igy abbahagyni, bar iskolai zeneneni mar letorte az osztondijrol szolo almainkat, ahhoz o keves. De osztondij nelkul is fontos (lenne) a zene.
Es mivel mely meggyozodesem, h a DS-gameboy-szgep-tv quadrumviratusnak melyen benne van a gyermek mostansag tanusitott pocsek viselkedeseben a keze, ezert tiltolistas lett mind, meghatarozatlan idore. Fogadkozas volt, zongorazas meg nem, meglatjuk. A taska-hazifeladat-egyenruha ellenorzest sem kellett volna estere hagyni, mint kiderult a nyelvtan fele nincs is kesz, a matek olvashatatlan. Volt kisebb nyavogas, amikor mindent kiradiroztam es lehetett ujrairni. Harmadjara mar szep is volt, meg jo is volt. :PPP A multheti hazifeladatokat atlagban 3x irta meg a gyerek mindet, leginkabb olvashatatlansag miatt. Kepes szepen (khm, olvashatoan) irni, csak defaultban tojik ra. Viszont a tanarainak van jobb dolga is, mint a hieroglifait fejtegetni, kulonos tekintettel a felveteli vizsgakat ellenorzokre, muszaj ezt most meg idoben elkapni. Muszaj megszoknia, h nem mindegy, hogyan nez ki, amit csinal. Otthon mar megbukott volna kulalakbol...
Errol eszembe jut a szunidei szorftanfolyas, ahol elso nap fullvizes goncben jott ki. Mint kiderult csak ledobalt mindent a foldre, ahogy otthon szokta, csak ugye nalunk sehol nem all 2 centis viz a padlon (mondjuk itthon is meg fogom neki tanitani vhogy), mint a csonakhaz fiuoltozojeben. Mivel azt, h tudogyulat kapjon nem akartam reszkirozni, orditani meg hatastalan, azt jatszottuk (tevezes-legozas-ds stb helyett), h egy szeket hasznalva padszimulatorkent, 10x kellett atoltoznie, minden ruhajat a tamlara (=fogas) teve. Ha valamije is leert a foldre, az nem szamitott a 10be es jofej voltam, h nem kezdtuk elolrol es nem kellett neoprenbe is bujnia (ezt ki is hangsulyoztam, ezert csak kicsit nyavogott :P). Masnap emlekeztettem a jo feloras oltozkodesre, es arra, h ma is siman megcsinaltatom vele megint, ha egy csepp viz is van a kijovo ruhajan. Nem volt. Nem huje a gyerek, csak lusta es nem hiszi el, h vannak dolgok, amik barmennyire is unalmasak-kellemetlenek-kenyelmetlenek-ertelmetlennek tunnek, meg kell oket csinalni es jol. Szar az Elet...

Ma reggel korabban kelt mint mi, mire lementunk 7.30kor, full egyenruhaban reggelizett, elkeszitve maganak mindent. Van remeny, van remeny :). Jofej gyerek ez, csak sajnos nem birja a virtualis jatekokat az agya. Hiaba azok a kedvencei, muszaj megfosztani ot toluk, az o erdekeben. Mikozben nekem is egyszerubb, hiszen azokkal motivalhato is. De megsem eri meg. Mantra...

No comments: