100ml vizet es 50g vajat felforralok. A cel nem a forralas, hanem a vaj megolvasztasa. A vajas vizet beleontom a kenyergep keverotaljaba, hozzaadok 150-180g (ml mindegy) tejet vagy joghurtot (nem igazan ereztem a kbseget). Jon hozza 500 g liszt (az elejen sima feheret tettem, biztosamizicher, de igy a 3. - 4. alkalommal elkezdtem kiserletezni, fele adag teljesorlesuvel is jo lett nagyon, most sokmagvas a fele, meg nincs kesz). A tetejere jon 25g cukor, 10 g so, 1 tojas es 1 csomagocska poreleszto. A tojast, bar folyekony hozzavalo, a forro vajas viz miatt nem adom az aljaba, nehogy megfojon, vagy mittudomen. Gep dagasztja, en formazom, ekkora adagbol 12 kozepes zsemle lesz, kisetku gyereknek szanva esetleg 16ba erdemes osztani (azt meg konnyebb is, mert csak felezgetni kell, nem harmadolni, gyengebb matekosoknak sem elvegezhetetlen feladvany :PPP).
Zsirozott lisztezett tepsibe rakom (a legnagyobbamba, ami csak van es meg igy is osszeernek sules kozben), jol lenyomkodom, kulonben gombok lesznek, nekem meg a lapos a praktikus uszonnacsomagolashoz. Fel orat kendovel lefedve meg kelni hagyom. Kozben felfutom a sutot 250 fokra, aztan mikor berakom, lehuzom 220 korulre. Igy sul meg 10 perc alatt. Nem lesz ropogos (bar vmivel megkenve talan az lenne), de nem is cel nalunk es talan a vaj meg a tojas miatt nem is lehet, mittudomen. Isteni finom izu, sokaig elall (khm, masfel napig tuti, annyi ido alatt kb el is fogy, illetve holnap reggelre van meg a tegnap sutottbol, ma delben meg hibatlan volt). Az egyikre szortam magvakat csak ugy poren, de leperegtek, felesleges volt, gyere k amugyis finnyog az ilyesfajta extrasagok miatt. Talan meg kellett volna kenni tojassal.
Tervezett variansok:
egeszben sutes (ez nem csak tervezett, folyamatban van eppen, majd beszamolok az eredmenyrol)
sutes elott kicsit kinyujtani, pestoval/napszaritotta paradicsom kremmel/mogyorovajjal megkenni, egyben vagy zsemlenek kisutni
No comments:
Post a Comment