Wednesday, December 31, 2008

Karacsony

remek volt. Talan a legjobb eddig eletemben. 22en reggel meg szaladt minden, hihetetlen mocsok szanaszerte, amire igazan mentsegem sem volt, hiszen vagy 2 hete nem dolgoztam mar. Eletem elso karacsonya, amikor nem a melobol esem be a fa ala majdhogynem. 23an hazajott a gyerek, az elmenetelenel esemenytelenebbul szerencsere, majd 2 oraval kesobb megjottek az olasz pereputtyok is. Eddigre a lakas csodaval hataros modon oltott karacsonyi kepet. 24en elmentunk a megrendelt hust atvenni, vasaroltunk utolsokat a tomottnek egyaltalan nem nevezheto kisvarosi plazaban, kaveztunk egyet Markeknal es Spencereknel es mar mehettunk is haza, hogy megfozzuk a hagyomanyos (olasz hagyomanyos) tortellinis huslevest. A leveshez a zoldsegszallitoval hozattam egy bazinagy griffet (aka tyuk) es internesonel erofeszitesunk eredmenye egy isteni husleves lett aprocska tortellinivel. Este meg egy mise is befert a programba, amit egyedul az angolul egy kukkot sem erto anyos kovetett hiba nelkul (katolikus misek igen mozgalmasak, felallni, leulni, parolazni a szomszeddel, kimenni enniinni, nagyon bonyolult liturgia :) ), mi a sogornommel kovettuk a tobbit es persze enekeltunk teli torokbol. En angolul, a szoveget olvasva, ok olaszul , mert ismertek mindet. :) Vicces esemeny volt, a pap ir, hihetetlen kiejtessel es egy telemarketinges meggyozo erejevel tukmalta rank a hitet, a kantor(eloenekes-orgonista) velhetoleg reszeg es/vagy botfulu, idonkent ugy mellenyult, hogy fajt. De ettol fuggetlenul volt egy filing a csak gyertyaval megvilagitott, kicsi neogot templomban. Meg csak hideg sem volt, 5+ fokok legalabb.

A szentseges hangulatot igencsak kettetorte angol sogornom vicce, miszerint fogalma sincs, h masnap o hozza a hus melle a koritest. Csak 3x beszeltunk rola az elmult 3 honapban, minden alkalommal nyomatekositve, h az en sutombe, abba az egybe (angol haztartasokban szinte mindenhol dupla a suto) nem fer bele 2 madar es a hozzavalo sult zoldseg, ezert hozzon o keszen, csak melegiteni kelljen. Ez egy keso esti telefonbeszelgetes soran derult ki. Igazabol nem is csodalkoztam, tul szep lett volna, ha minden terv szerint megy. Dec 24-en este meg ebben az elkommercializalodott orszagban sem nagyon lehet friss zoldseget kapni (a tej-kenyer-alkohol szerintem meg ment volna), ezert atvizsgaltam a melyhuto es a kamra (garazs) tartalekait es megnyugtatott, h valamit lesz a hus melle tenni. Sogorno vegul meg porbol varazsolt krumplipuret is hozott, remek pandantja volt a M&S ballotinnak... :P Bar ezt akkor mar az elfogyasztott alkoholmennyiseg jotekonyan takarta mindenki szamara.

Masnap olaszos panettone-reggelink volt, hogy ne csak lelkiekben keszuljunk a delutani traktara. Ezt kovetoen a pasi tekilaszanrajzzal inditotta be az ivaszatot, aztan valami viszki-gyomber koktelt is kaptam, innentol mar minden siman ment. Amandaert meg az akkor jozan pasi ment el, a tobbi vendeg jott sajat erobol, 11-re mindenki ott volt. Keszitettunk mini bliniket (buckwheat palacsintak, nem jut eszembe a magyar neve), megkenve tormas tejfollel es megrakva fustolt lazaccal, volt meg bolti sosrud, nem vittem tulzasba az eloetelt. Az idot az ivas mellett wii sportokkal utottek el azok, akiknek a konyhaban nem volt dolga. Ebed-vacsora 3-kor volt vegul, addigra leettek a farol a mezest, ideje volt rendes etelt is elejuk rakni. Az ultetes okozott tumultuozus jeleneteket, 12 embert egyben leultetni csak csalassal tudok. Az alapterv, miszerint csinalunk 1 hosszu asztalt a nappaliban vegig, asztalhiany miatt dolt dugaba. Igy a sogor altal hozott osszecsukhato tapetazoasztal kerult L alakban a koasztal vegebe a telikertben, ami igy egy megkozelithetetlen sarkot alkotott, ezert aki odault, azt elkuldtuk eves elott pisilni, eves kozben nincs felugralas! :) De nem is volt gond, en szaladgaltam az angol sogornovel.
Eves utan jott az ajandekozas. Az ajandekok mar 2 napja a fa alatt voltak, mind a rengetegen, nem kis szenvedest okozva a 9 evesnek. Minden becsomagolva, az egeszen aprok is, ami nekem nem kis okolelkifurdalast okozott, de meg a pasinak adott, altala ismert ajandekot is becsomagoltam kenyszeresen, ajandekot csomagolva jo kapni. Jovore az amugyis tonnaszam bedobalt ingyenes ujsagot fogjuk erre hasznalni, ranyomdazunk krumplival fenyofat meg csillagot, legalabb valami haszna is lesz, mielott kinyitatlanul a szemetben landol.
A gyerek volt Santa's Little Helper, kapott egy mikulassapit es hordta be az ajandekokat mindenkinek. Ekkorra a tarsasag a nappaliba telepult at, mindenfele italokkal felfegyverkezve. Volt hagyomanyos Dr Who epizod is, az a keves amit lattam belole az ajandekkonyvek olvasasa kozben, nem volt vilagrengeto. A Kiralyno beszedet nem lattuk, eppen ettunk, bar azt hagyomanyosnak semmikeppen nem neveznem amugysem, meg sosem lattuk. (Ismerek csaladot, ahol ki nem hagynak sosem.)
Aztan Amanda koncertezett nekunk egy Liszt 2. parszodiaval, meg a pedaljat is elhozta, a mienk nem mukodik. Majd elovettuk a gyerek karacsonyi kottaskonyvet es enekeltunk egy jot, szinten 2 nyelven, beszalltak az olaszok is rendesen. :) Megettunk ipari mennyisegu csokit. Adtam nekik panettonet is, bejglit azonban nem kaptak, igy is 48 oran belul fogyott el az otthonrol kapott 2 rud, pedig az olaszokat is csak 1x kinaltam meg.

No comments: