Sunday, November 8, 2009

Sea Cadet

Par hete jartak az utcankban kalapozni valamire es persze rekrutalni is. Nagyon szimpatikusak voltak es mivel a cserkeszet igazabol bejott a gyereknek (az utolso vezeto nem, de nekem sem), gondoltuk, megprobalhatna ezt. Nagyon vicces, ahogy a dombteton, 30 merfoldre barmifele tengertol (meg a Temze is vagy 15), all a haziko, ami a "hajo", mentoovvel, zaszlokkal, arboccal es mindenfele egyeb hajos kellekekkel kidekoralva, meg igazi, forgo kormany is van. A teakonyha a galley, az iroda a parancsnoki fulke, a bejarati folyoso a gangway, mindennek a tengereszes nevet hasznaljak, vicces :).
A szervezet a Royal Navy ifjusagi szekcioja, lehet ott folytatni a karriert (bar ennek egyelore annyira nagyon nem orulnek, ugy altalaban nem rajongok az egyenruhas hivatasokert, de ez lehet a szoci gyerekkorom hozadeka es talan idovel valtozik), erettsegizni lehet az itt tanultakbol (na ezt en sem annyira ertem, de nem is lenyeges egyelore), de a lenyeg, h jolszervezett-ellenorzott-penzelt profi gittegyletnek tunik.
Penteken elvitte az apja (tolunk 6 perc gyalog, ha a gyerek kesobb gyalogolasbiztos lesz vegre, mehet magaban is), aztan ott kellett hagynia, a vegere meg mindketten erte mentunk es hat tenyleg nagyon tetszett. Nekem az leginkabb, es vallalom, h nem vagyok epeszu, h a vegen vagy 20 percet allt vigyazzban (mint a tobbi), meg tisztelgett, meg pihenjben allt, meg vigyazzban megint (komolyan, mint egy igazi hajon), ahogy az eligazitas-zaszlolevonas ment (most hetvegen emlekeztek meg orszagszerte az osszes haboruban elesettekrol, sokan mentek diszsorfalat allni, meg mittudomen meg mirol volt szo) es h az en szo szerint meg almaban is beszelo, folyamatosan mozgo (kiveve amikor ds-ezik vagy olvas, mert amugy meg szgepezes kozben is ficereg) fiam (majdnem) mozdulatlanul es SZOTLANUL (es mosolyogva, buszken) allta ezt vegig. Termeszetesen nem gondolom, h egy 10 eves gyereknek a mozdulatlansag barmely hosszan cel lenne, de az, h ezt egyaltalan kepesek voltak nala elerni es utana a kabatunkat rangatva huzott be az irodaba, h fizessunk es irassuk be es kapjon egyenruhat es johessen megint, szoval ez hatalmas bravur a szememben es azt gondolom, h ez nem lehet rossz hely neki.
A falunkbeli "hajon" kivul van igazi hajojuk (persze nem csak az ovek, mas hasonlo csapatokkal es a Tengereszettel kozosen hasznaljak), igazi tengeren, ahol igazibol lehet tengereszest jatszani :).

Ezen kivul mennek kajakozni, szorfozni, vitorlazni es meg millio mast is csinalnak, csomokat kotnek meg morzeznak tobbek kozott. Csupa mindennapi eletben hasznos tevekenyseg :PPP
Es valami hihetetlenul udvariasak, egymassal is, velunk is, jo erzes volt kozottuk lenni, meg ha csak par percekre is. A gyereknek nagyon tetszett az egesz, mar arrol abrandozik, amikor o lesz a flotta foparancsnoka, sajnos ehhez neki meg a minimum szukseges angol vezetekneve sincs, nemhogy tengeresz vagy legalabbis kekveru felmenok, hat igy jart. :P
Eleteben eloszor talalkozik azzal a szituacioval, h lehet h akkor sincs igaza, ha igaza van, mert csak. Itthon demokracia van, az iskola meg a hulyesegig liberalis ugy anblokk, nem csak a mienk, maga a rendszer. Persze nem kivanom, h nagyon maskepp legyen, a mindennapokban jo ez a libdem formaju elet, de azert vannak helyzetek, amikor az ember muszaj, h vakon, kerdes nelkul engedelmeskedjen, pusztan a tuleles okan, van, h nincs ido magyarazni. Heti 2 oraban siman nem art meg neki egy kis hierarchiat tanulni. Az sem hatrany, h helybeli baratokra tesz szert, az osztalytarsakkal nem igazan volt szerencseje, egy sincs, amelyikkel kozos erdeklodese lenne.
Azt mindenkeppen haszonkent konyveltuk el, h ha barmire megkertuk a hetvegen, csak annyit kellett hozzatenni, h Cadet es mar ugrott is, hiszen egy Cadet az minden munkat szo nelkul, orommel elvegez, hehe :)
Mig a pasi a tarsalgoban (upsz bocs, az "officers mess"-ben) beszelgetett a gyerekrol (meg az o szindromajarol) a juniorokert felelos tiszt(no)vel, bejott egy kicsit nagyobb gyerek egy porszivoval, h neki most az a feladata, h itt kitakaritson es szabad-e neki, "sir" minden mondataban. Haj, amikor az en gyerekem fog engedelyt kerni porszivozasra, "sir", hmmm ;)

Remeltem h a titulusa az Able Seaman lesz, de arra meg varni kell, egyelore ugy hivjak ot h Junior Cadet 2nd Class. :D

No comments: