Sunday, April 21, 2013

Eszak-Korea

Nem ertem. Tenyleg nem. Megneztem a sok vihart kavart Panorama musort (vmi egyetemi csoporthoz csapodva stikaban filmezett egy BBC stab, allitolag a diakok nem is tudtak, h ok az alibi) es nem ertem. Nem ertem, h ezt hogyan turi a Vilag. Ok, a Vilag sokmindent tur, de sztem ez a legcinikusabb, legocsmanyabb rezsim, amit el lehet kepzelni. Az h nincs szolasszabadsag, az ok, olyanban meg en is eltem, apam a lelkunkre kototte mindig, h a fura, sistergo, nagyon zavart radiorol nem szabad szolni senkinek, mondjuk engem idegesitett a sisterges es se mese, se zene nem volt benne, nem is ertettem, mi a felhajtas. Meg szegenysegben, hianygazdasagban is eltem, sosem vettunk deligyumolcsot, csak Mikulasra, minden ruhank orokolt volt, a 2 szobas panelban eltunk oten, idonkent nem volt kaphato vecepapir vagy banan, azokert sokat kellett sorbaallni, de mindezek nelkul lehet elni azert.
De korhaz az volt. Nem tokeletes, de az ember nagyobb esellyel jott ki elve, mint halva. Es hat be lehetett menni, voltak orvosok meg muszerek meg gyogyszer.
A diakcsapatot is elvittek egy korhazba. Megmutattak nekik a muszereket ("az amcsiknak sincs jobb", bar az amcsiknal valoszinuleg van hozza aram is, h hasznaljak...), beszelhettek a doktorokkal, apolokkal. Csak beteget nem lattak egyet sem. A betegektol engedelyt kell kerni, h beszelhessenek veluk. Engedely nelkul ugye engedelyt sem kerhetnek toluk. Egy apolono elmagyarazta, h betegek amugyis csak delelott vannak a korhazban, delutan a mozgalmi gyulesekre mennek. Aha, delelott nyitott szivmutet, vakbelmutet, csaszarmetszes es orrmandula, delutan meg zaszlos felvonulas.
Abszurd es hihetetlen, minden emberi logikan tulmegy es egyre csak rosszabb lesz. Anno Kimirszen nagyapo idejen ez a fajta berendezkedes nem volt egyedi, eleg sok vadszocialista orszagban voltak hasonlo allapotok, de manapsag ilyen sehol sincs mar. Borzaszto :(

No comments: