Tuesday, September 7, 2010

Upsz

szegeny kedvesnaplorol meg egeszen elfeledkeztem :).
Akkor visszagondolva:

Szorf
Nagyon jol ment, voltunk vele a tengerparti helyen, ahol a 2x2 maganorat elkavartak, lett belole 2 ora magan es 2 ora ingyen frisztajl oktatas csoportban. A videon lathato trukkok kozul a nem felugrasos vitorlaatforditast meg tudja csinalni, ezen kivul tud "planing"-ozni, ami a gyors, lapos siklas, ugy, h igazabol csak a deszka vege er a vizbe, na nem ilyen hosszan es gyorsan es bedolve mint a masodik videon, de mar eszlelhetoen planing az azert :). Meg lognak nekunk 2 maganoraval, amit nem tudok, mikor fogunk abszolvalni. A mi kis tavacskankon megvolt vegre neki a 4es szintu tanfolyas is, ahol elsore atment, mondjuk az anyagot kb egy eve gyakorolja. 5.5-es vitorla volt eddig neki a legnagyobb, ami kb 2.5x olyan magas mint o es kepes megtartani, remek karizmai lettek az elmult honapokban. Na ja, heti 2x2 ora szorf ment alapban minimum, egesz nyaron. Es neha meg szel is volt, mmint SZEL, rendes 5-6-7+ csomos. En kozben altalaban tanulassal vertem el az idot, errol kesobb.

Kadet:
Azt hiszem a legeslegjobb dontesunk volt ez hosszu evek ota, az osszes fejlesztes nem ert annyit, mint ez a szuk egy evecske, hozzaveve, h ez kvazi ingyer volt. A gyereknek kialakult kotelessegtudata (ertsd, ha megkerem valami akkor nyavogas nelkul segit, az elvegzett munkara BUSZKE, a kapott remuneralast megbecsuli), szemelyes felelossege, vigyaz magara es a dolgaira, ami az ujiskolakezdes sikereben (szinten kesobb) jelentos szerepet jatszott.
Es hat ugyan hol mashol vitorlazhat egy 11 eves gyermek napi 2.5 penzert kb 6 orat, odavissza szallitassal, teljes felugyelettel??? A Competent Crew vizsgajahoz egy alkalom hianyzott csak, amit nem tudtunk h pont aznap volt, amikor a havert hivtuk at jatszani es nem ment kadetozni. Amugy ezen s csak en kattogok am, a gyerek valasza: Nyugi anya, megcsinalom jovore, marciustol ujra megyunk vizre, semmirol nem vagyok lemaradva, junioroknak ez amugysem fontos meg, a tobbiek is csak akkor kapjak meg az ezzel jaro kituzot, amikor betoltik a 12 evet. (Ezt persze nem magyarul, de akkoris :P) Mondjuk azert kapott egy masik kituzot azota, tehat mar van 3 az otbol, a hatodikra nincs eselye, keson kezdett, de ot ez sem bantja.

Uszas:
Megkertek, h tanitsak az utolso szuneti heten napi 1.5 orat a gyorskurzuson es persze elvallaltam, azzal, h viszem a gyereket, az en 3xfel oram utan jott az 1 oras versenyelokeszito, hatha kepes lenne mar vegigcsinalni. Nem fizikailag voltak ketsegeim, erosnek eros es kepes 1 orat megszakitas nelkul sportolni mar siman, hanem mentalisan, kovetni az utasitasokat, egyszeruen hallani oket, hiszen mikor utoljara lattam ot oktatason, az ideje tulnyomo reszet a viz ALATT toltotte, ami ugye garancia arra h semmit nem hallott a fent elhangzottakbol. Meghat amig en masfel oran at tanitok, kepes lesz-e viselkedni, nem lebontani az epuletet, nem eltunni valahol, nem vitaba keveredni valakivel es hasonlok.
Kepes volt mindenre. Tokeletesen abszolvalta a feladatot, talan a premiumkent kituzott ds jatek is motivalta, de sztem anelkkul is siman ment volna. Vitt konyvet, 1 oran at azt olvasta. Aztan jelentkezett nalam atoltozve es megkapta az ipodjat, azzal tolthette a kovetkezo fel orat, aztan jott az o leckeje, ahol figyelt es remekelt. Es azon sajnalkozott, h miert nem csinalta ezt 2 evvel ezelott, akkor mar a versenyzos csoportban lehetne (mint ahogy kor es foleg meret szerint oda is tartozna). De siman csinalta amit kellett, kovette az igen kompetitiv csoporttarsakat nyigas nelkul (miert nem en megyek elsonek, hszen en vagyok az idosebb), siman megertette, h itt teljesitmenyre megy a megmerettetes es nem korra vagy labmeretre.
Tehat kedd estenkent kepes leszek odavissza 1+ orat autozni, h uszhasson, annyira elvezte. :) Vegre!

Es a legfontosabb, az UJISKOLA:
Mult penteken ment eloszor, az osszes hetedikessel egyutt, a nagyobbakat tavoltartottak az intezmenytol egy napra, h a kicsik konnyebben megszokhassak, bejarhassak, megismerhessek az epuletkomplexumot. Az iskola nem nagy, 600 diakkal a kifejezetten kicsik koze szamit, az epuletek max 2 szintesek, viszont eleg szeles teruleten terulnek el. Kaptak szep szines terkepet, tervezem, h lefoliazom neki, egyelore eleg sokat hasznalja. Elso napjan az etteremben sem kellett hatszazadmagaval sorbaallnia, eleg volt az evfolyamtarsakkal, bar ebben is segitette, h csak nyalanksagot kellett vennie, ebedet csomagoltam neki en. Tegnap viszont megvolt az elso teljesletszamu iskolai napja es se el nem veszett, de ki nem akadt, egyelore remekul erzi magat, baratai vannak, egymast kedvesen hatbaveregetve valnak el delutan.

Penteken es hetfon is kocsival vittuk (amugyis arra volt dolgunk ;) hatpersze) es erte is mentem (amugyis arra jartam ugyebar... khmkhm), bar ezt nem igazan vette jo neven, "egyedul is tudok iskolaba menni es minek adtal kulcsot, ha nem hasznalhatom?!" Ami igaz, egyedul is tud, mult heten tettunk par probautat, amikoris elottem 10 meterre kellett elgyalogolnia, lestem hogyan kel at a keresztezodeseken, hol fordul be stb, de csont nelkul vett minden akadalyt minden nap, megnyugtato volt latni, ahogy poroszkal a gondolataiba melyedve, vagy enekelget felhangosan :). Tehat ma feltarisznyaztam, kapott hamubasultpogacsat (ize pestostekercset) es buszke mosollyal a kepen elindult egyedul. Ami lassuk be, azert nem kis teljesitmeny, eddig mi ot igencsak vattaba csomagolva tartottuk a bura alatt. Bekapcsoltam a mobiljat indulas elott, volt nagy sapitozas, h azt TILOS az iskolaban, de megmagyaraztam neki, h MEG NINCS az iskolaban, az utcan nem tilos es ha hirtelen kell akarmi miatt hasznalnia (ezt inkabb nem specifikaltam, de az en fantaziam joval remesebb, mint az ove), hat ne kelljen varnia ra, mig ez az oskovulet (meg a regi lakasban laktunk, amikor vettem) bekapcsol. Viszont amint beer, kapcsolja ki, aztan amikor kilep, ismet be es HIVJON FEL! Na erre kivancsi leszek, 3.05pm azt hiszem eleg hiszterikusan fogom varni a hivasat...

Eddig mindket nap azzal jott haza, h "nincs semmi hazifeladat", penteken meg lelkesebben, tegnap mar kevesbe lelkesen. Talan ezert is szo nelkul jott magyarozni egy kicsit, zongorazni is szivesen ult le, a matekerettsegis feladatokat pedig kifejezetten lelkesen csinalta. Kaptak eddig 2 fuzetet, az egyik egy naplo, hetes bontasban az iskolaev, elore beirva minden fontosabb esemeny es a szunetek (+ egyeb fontos infok, telszamok, a jutalmazasi es buntetesi rendszer stb; nincsenek titkok, nyilt kartyakkal jatszik az iskola), valamint egy un. "extended learning" fuzetet, mert itt nem hazifeladat van, a homework szoban ugye ott a WORK, aminek van egy enyhe negativ konnotacioja talan, a learning viszont ugye csupa pozitivum :P. A trimeszteres hazifeladat ki van mar adva elore, csak azt kell megvarnia, h az aktualis szaktanar megadja a reszletes utasitasokat. Legtobbet ART-bol kell majd itthon dolgozniuk es PEbol (testneveles). Van heti 3 tesiorajuk (az orak itt 70-80 percesek) es heti 3x extran is kell sportolni (3*10 perc futassal indit a gyerekem es nemtomhany felulessel, mmint hazifeladatkent). Nem tudom, h a heti 1 ora tekvondo, 1 ora uszas es oktober kozepeig a 2x2 ora szorf minek szamit (es lehet h vegre beleoregedett es belekomolyodott a vizipoloba is es megint jarhat vasarnap estenkent oda is). Az elso tesioran felmeres volt, semmibol nem lett a legjobb, bar 1 perc alatti felulesbol majdnem a legjobb, viszont semmibol sem lett a legrosszabb (futasbol sem) es erre nagyon buszke volt. :) Meg en is persze.

Osszessegeben NAGYON jol indult az uj iskola, gyerek buszke ra, h odajarhat, szereti az egyenruhajat, az dolgait, vigyaz is rajuk, maga pakol, keszul, ahogy kell. Orulunk. :)

Az egyebek tomondatokban:
Nekem is elkezdodott az uj trimeszter, bar semmi valtozas, ugyanott es ugyanakkor, majdnem mind ugyanazokat tanitom.

Rengeteg a szeder, eddig 2x foztem be kisebb adag, 1-2kg lekvart, egyszer siman, 1x malnaval, lesz meg lekvar es likor is, meg persze rissen is hasznaljuk, crumble, turmix, suti, krem, joghurt, palacsinta stb.

Pasinak megy a melo, vele semmi ujsag.

Egyetem megyeget, oktober vegen mindennek vege (egyelore, mert ujat csak januarban kezdek, hadd legyen egy bekes karacsonyom), a szeptember a huzosabb, oktoberben mar csak a vizsgarakeszules van, amin szinten nem aggodom, csak fel kene gyorsulnom, amire van idom, az altalaban korrekt.

No comments: