Saturday, August 15, 2009

Az olaszok

4 nap egy kempingben meglehetosen sok ido antropologiai vizsgalodasokra. Kivancsiak. Iszonyuan. A gyerekre delelottonkent mindig feladtam a rashvestet (vekony, UVszuros hosszuujju nejlonpolo), elsosorban a nap miatt, a fene se fog a 12-es faktoru naptejjel negyedorankent molyolni (en ugye nem vihettem kezipoggyaszban az 50es fizikai szurost, felkreol sogornomnek meg csak amolyan alibikremjei vannak csak, delutan nem adtam ra, de 4 utan mar nap sem volt annyi es neki amugyis a talpa volt a vizbol legtobbet kintlevo testresze), de nem banta azert sem, mert reggel meg hidegebb volt a viz. Az egesz sokkilometeres plazson kizarolag orajta volt valami folul (bikinifelsoket kiveve persze), nos ha nem is minden meteren, de felorankent tuti odajott valaki, h vajon nem birja a gyerek bore a napot? Vadidegenek abszolut, koze vajon mi lehetett? Semmi, de tudni akarta... Aztan h milyen nyelven beszelunk es miert. Es beszel-e a gyerek is olaszul. Ezt leginkabb a kempinglakok akartak tudni, meg a bicsszomszedok. Kozuk szinten semmi.
Sorbanallni meg mindig nem tudnak, a gyalogatkelo kozepen leparkolas sem bunteny, kisgyerek anyuka oleben, bekotetlenul az autoban, mikozben hatul ott a (kotelezo) gyerekules... A nonstop ordibalas sem valtozott, halkan beszelni itt nem tud senki, a gyerekek meg a legidegesitobb modon nyavognak folytonfolyvast. Mindenhol max 1 gyerek van, osszes testnyilasuk fenyesre suvickolva ennek megfeleloen es nemelyik hihetetlen ordenare modon kommunikal a szuleivel. A du 2 es 4 kozotti csendespihenot kb csak mi tartottuk be, a hatso satorszomszednal olyankor ment a "napi hiszti" cimu program, fejhangu visitassal, kezre- es fenekrecsapkodassal.
A kedvencem a "szabadstrand" koncepcio volt. 2, napernyokkel es nyugagyakkal kidekoralt partszakasz kozott mindenhol volt egy darabka, elvileg szabad, foveny. Ahol korareggel ott meredeztek az osszecsukott napernyok, ravaszabbak eseteben csak a napernyo also szara, meg ravaszabbak eseten egy hasznalhatatlanna kopott napernyovel, rozsdas szekkel kiegeszitve. Ergo a "szabad" strandon kb egy zsebkendonyi hely nem volt. De meg ez sem akasztott volna ki annyira, ha legalabb napkozben a "berelt" helyeknek gazdaja akad. De leginkabb nem akadt. Viszont ugye egy napernyo melle, ha megoly fantomatikus is, nem ver tanyat az ember, nem akar a masik szajaba logni. A szabadstrand kb fele teljesen kihasznalatlan volt, az en kockafejemnek nehezen ertheto modon ugyebar.
A kemping egy 2 csillagos, igen alapkivitelu intezmeny volt. 4 rovid sor parcella (sok faval, jo arnyekkal), 1 kozponti bar-etterem-kisbolt-recepcio es 1 vizesblokk (a budik fele az obligat pottyantos, h errol hogy nem birnak leszokni..., lehet h evoluciosan visszamaradott vagyok, de mindig lepisiltem a sajat labam...), zsetonos zuhannyal es hosszu sorokkal. A parcellak 90%-a un. allando, fixen odarakott utanfutoval, kis konyhasatorral, fix zold arnyekolo es padlokent funkcionalo ponyvakkal, elotetovel, nemelyik ventillatoros csillarral, mindegyik allandoan meno televizioval. Sokan hoztak a hazikedvencet, a szomszedek vinnyogo torpepincsere kulonosen a szivemhez nott. A 2 satorral odebb tanyazo, ugato-nyavogo-telefon_es_kapucsengo papagajt a sogornommel kozosen terveztuk minimum kiszabaditani, esetleg megenni...
Amit nem ertettem, h miert kell egy kempingparcellat naponta kisoporni ES felmosni, valamint h az osszesen 1 darab mosogepet miert nem hasznalta soha senki, mikozben a HIDEGVIZES mosodezsaknal allt a sor... En max a furdoruhankat oblitettem ott ki, de neki nem alltam volna kezzel agynemut mosni.

Na ennyi. Meg mindig nem ertem, hogyan birtam itt 9 evet leelni.

No comments: