Wednesday, October 1, 2014

Crustless quiche es crostata

Amikor sok a tojas, akkor nalunk quiche keszul. Amikor fogyokurazom, akkor a teszta nelkul (akinek a szenhidrat hianyzik, egyen hozza kenyeret :P)

Nagy serpenyoben kisutottem egy maroknyi husos, fustolt szalonnat (igen, szalonnas fogyokura). Melledobtam egy vekonyra szelt porehagymat, aztan egy 10 centis darab csabai kolbaszt (igen, a purley-i tecsoban van Pick kolbasz), aztan a megtisztitott, aprora szetcincalt fej brokkolit. Ratettem a fedot es elzartam alatta a fozolapot, maradek hon parolodjon.
Ekkor bekapcsoltam a sutot legkeveresen 200 fokra es amig melegedett (hamar melegszik), osszekevertem egy kb deci maradek zsirtalan gorog joghurtot, 6 tojast, meg kb 150g felzsiros kremsajtot (Philadelphiat mert az volt itthon, tejfol is jo lett volna, vegso esetben tej).
Kivajaztam egy tepsit (25cm-es uveg, de ez reszletkerdes tenyleg), megszortam eleg vastagon zsemlemorzsaval (na ez az a borzalmas szaraz angol fajta volt), belekotortam a serpenyo tartalmat, megszortam egy aprora vagdalt mozzarellaval es leontottem az egeszet a tojasos-kremsajtos-joghurtos keverekkel, betoltam a sutobe es fel orat sulni hagytam.
Nyammm :)

A crostata egy olasz linzertorta, kb mindenkinek van sajat receptje, az igazi, nekem is van.

300g lisztet osszekevertem 150g cukorral, 1kk sutoporral, 100g vajjal es egy tojassal a keses mixerben. Lehet kezzel is maszatolni, de en azt nem szoktam.* A recept plusz egy sargajat irt hozza, de en utalok a maradek feherjevel bibelodni, tettem bele egy evokanal aludttejet (buttermilk, tudom, h azt ironak forditja a szotar, de sztem nem az), inkabb. Aztan ezt illene fel orat a hutoben pihentetni, hat ez most azt sem kapott, mert azalatt allitottam ossze a tesztat, amig a quiche sult.
Kinyujtottam, beletettem egy 25 centis, alacsony falu piteformaba, megkentem birslekvarral es megszortam mareknyi darabolt dioval (csak ugy eltorogettem kezzel, semmi cico). A tetejere a teszta kb negyedebol rudakat sogortam, h szep legyen, de ronda lett mert puha es ragacsos volt a teszta es mert en kajadiszitesbe nem szoktam tul sok energiat feccolni, ugyis megesszuk csak.

Ez 180 (legkeveresen 160) fokon sult fel orat es a joooo pupozott kiskanal sutopornak koszonhetoen majdnem piskota allagu lett. De az ize isteni, nem is vartam mast. A kovetkezokben visszafogom majd magam sutopor fronton es akkor szep kompakt lesz a teszta is. Es a kovetkezore a maradek nutellahamisitvanyt fogom tenni, amit senki nem eszik itthon, en a seggnovelo hatas miatt, a fiuk meg nem tudom miert, sztem a nutellat se ennek.

* note to self, legkozelebb 300-100-100 lesz az arany, ez igy tul edes volt.

No comments: